7 Şubat 2010 Pazar

Euro 2010 Ön Eleme Grupları Değerlendirmesi

 




Kuralar bugün çekildi. Andriy Shevchenko'nun eline baktığımız grubumuz şöyle oluştu :
GROUP A 

Almanya
TÜRKİYE
Avusturya
Belçika
Kazakistan
Azerbaycan


Rakiplerimizi Tanıyalım : 
(Almanya'yazısı için sevgili Can Seven beklenmektedir.)





Avusturya :

3. Olduğumuz 2008 Avrupa şampiyonasının ev sahibi olup ilk kez katılma şansı yakalayan Avusturya 7 kez dünya kupası finallerine gitti, Kuzey Avrupa modelinde bir futbol oynuyor. FIFA sıralamasında 61. sırada bulunan Avusturya, en büyük Başarsını 1954’te Dunya Kupasında 3. olarak yaşadı.  Didi Constantini yönetimindeki Avusturya yı deplasmanda rahat yeneceğimizi düşünmekle birlikte içerde zorlanabiliriz.  Kadrosunda Türk asıllı oyuncular da var bunlar arasında Beşiktaşlı Ekrem Dağ, Rapid Wien’li Yasin Pehlivan ve Veli Kavlak, Eintracht Frankfurt’tan Umit Korkmaz. Genelde Avusturya liginden oyunculara kadrolarında rastlıyoruz fakat Napoli’li genç forvet Ervin Hoffer ve Red Bull Salzburg’da oynayan mevcut kadronun en golcü ismi Marc Janko dikkat edilmesi gereken isimler. 

                                                            





















Belçika :

Sık sık denk geldiğimiz Belçikayla en son geçen seneki Dünya Kupası elemelerinde karşılaştık. Garip garip skorlar aldığımız Belçikayla geçen sene İstanbul da berabere kaldık, Belçikada ise formalite maçında kaybettik. Zamanında Emile Mpenza’yla canımızı çok sıkan bu takım şimdilerde yeniden yapılanmaya gidiyor. Akıllarımızda 2000 Avrupa Şampiyonasında “9” Hakan Şükür’ün kalecinin ellerinin üzerinde zıplayarak attığı gol ile hatırladığımız Belçika, eski kolonilerinden oyuncularla bugüne kadar biraz daha dinamik bir futbol oynamaktaydı ancak birkaç senedir ne oynadıklarını bir türlü çözemememin nedeni bir şey oynamadıklarından olsa gerek. Eric Gerets, Enzo Schifo’lu efsanevi günlerini arayan Belçika’nın bugüne kadar ki en büyük başarısı 4 kere katıldığı Avrupa Şampiyonasında 1980’de aldığı ikincilik ve 11 kere katıldığı Dünya Kupasında ’86 da kazandığı 4.cülük. Dick Advocaat yönetimindeki Belçika’nın en dikkat edilmesi gereken oyuncuları savunmada tecrübeli Van Buyten ve füze gibi şutlara sahip bu sene Arsenal’a giden Thomas Vermaalen. Orta sahada genç yetenekleri Liege’li Steven Defour ve Everton’lı Maourane Fellaini, gol yollarında ise seneye oynar mı tahmin etmesi güç olan Wesley Sonck ve AZ Alkmaar lı Dembele dikkat edilmesi gereken oyuncular.

                                     





   




( Moussa Dembele)
                                                                                   (Steven Defour)









Kazakistan :

Rus ekolünün temsilcisi olan Kazakistan eski Sovyet topluluklarının en atarlı insan grubuna sahip olmasıyla bilinir. Yüksek fizikteki fakat “kazma” futbolcularıyla Kazakistan bence bu grupta Azerbaycan’la sonunculuğa oynar. FIFA sıralamasında 125.sırada bulunan Kazaklar en büyük yenilgilerini 6-0 lık sonuçla bizden almışlar.  Şöyle muhteşem bir futbolcuları olmamakla birlikte Kazakistan’ın en golcü oyuncusu olan Ruslan Baitev dikkat çekiyor. Alman Bernd Strock yönetimindeki Kazakistan ve yine bir Alman’ın yönetimindeki Azerbaycan Almanya’ya 12 puan vaat ediyor gibi durmakta. Kazakistan fikstürün hangi aya denk geleceği bizim için çok önemli açıkçası.




( Bernd Strock)






Azerbaycan :

Kardeş millet diye nitelendirilen Azerbaycan bu grubun en güçsüz takımı hem içerde hem dışarıda rahat kazanabileceğimizi düşündüğüm Azerbaycan maçlarını Tefik Bahramov ve Lankeran stadyumlarında oynuyor. Dünya sırlamasında 114. sırada bulunan Azerililerin dişe dokunur bir başarılı bulunmamakta. Kendi deyimleriyle tekniğimiz iyi ama fiziğimiz zayıf diyen Azeriler ulusal takımlarını genelde Azerbaycan liginde mücadele eden takımlardan oluşturuyor. En dikkat edilmesi gereken oyuncuları Hollanda’da FC Twente’de forma giyen forvet oyuncusu Vagıf Javadov. Alman teknik adam Berti Vogts’un yönetiminde takım.


(Vagıf Djavadov)








Sonuç :

Almanya’ya puan kaybedilmesi takdirinde bile gruptaki diğer takımları hem içeride hem dışarıda yenebilecek kapasiteye sahip olduğumuz için maksimum düzeyde puan kazanmamız gerekiyor. Geçen seneki İspanya fikstürüne denk gelmezsek bu gruptan 1. olarak çıkma şansımızın çok yüksek olduğunu düşünmekteyim. Yine en büyük rakibimizin kendimiz ve iç problemlerimiz. Doğru bir teknik direktör ve Allah için bir ekol sistemle (“catenaccio”’ya bile razıyım) deplasmanın bile olmadığı bu gruptan elimizi kolumuz sallaya sallaya çıkabiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder