16 Haziran 2010 Çarşamba

Dünya Kupasında Tanıdık Yüzler



Bu yazımızda geçen 4 sene içinde (yani son Dünya Kupasından beri) Türkiye Süper Ligi'nde yer alan oyuncuların dünya kupasında ki dağılımlarını araştırmaya adadık kendimizi. Makalenin amacı da ülkemizin yaptığı yabancı transferlerinin ve teknik direktörlerinin, kendi ülkeleri için ne ifade ettiğini ve ne kadar uluslararası boyutta olduğunu görmek.

A Grubuyla başlayalım

Güney Afrika : Eskiden bolca oyuncularını misafir ettiğimi Güney Afrika'nın kadrosuna şöyle bir bakınca Mokoena ve Pienaar'dan başka aa bu herifi biliyorum duygusuna kapılmadığımız gibi, son 4 yıl içerisinde Türkiye Liginde mücadele eden oyuncusu da bulunmamakta. Perriera yı tanıyoruz ama mazide kalan bir düş gibi kendisi.

Meksika : İlk 11'i tanınmış oyunculardan oluşan Meksika'da en dikkat çeken isim kesinlikle Galatasarayımız futbolcusu olan Giovani Dos Santos. Umarım uzun süre takımda tutulabilir.

Uruguay : Evet, her ne kadar sevmesekte defansın bel kemiği ve takım kaptanı Diego Lugano tanıdık bir isim.

Fransa : İlk anda göze çarpan yıldızlar topluluğun belkide en ağır iki topu ülkemizden geçti. Franck Ribery ve Nicolas Anelka. Burda Ribery'nin Galatasarayımızda oynadığı süre biraz şaibeli olmasına rağmen yine de değerlendirmeye aldık. 

B Grubu : 

Arjantin :  Şaşırmadık. Bu ülkeden çer çöp bir alay futbolcu almamıza rağmen, milli takımına yükselmeyi başarabilecek bir adamımız bile mevcut değil.

Güney Kore : 2002'den sonra Trabzonspor bir adam transfer etmişti Kore'den yanlış hatırlamıyorsam ama miladı dolmuş onunda bu kadroda kendine yer bulamamış.

Komşu Yunanistan'da transferimiz yok ki bu da çok ilginç gelir bana defansif futbolun kralını oynayan Anadolu takımlarımızın ülkeye kolayca adapte olabilecek futbol felsefeleri benzer Yunan oyuncuları neden tercih etmediği.

Nijerya : En ilgi çekici nokta burada sanırım. 90 lar ve 2000 lerde omurgasını oluşturduğumuz Nijerya milli takımının 2010 kadrosunda hiç bir Süper Lig patentli oyuncu bulunmamakta. Okocha ve Amokachi dışında lige anlam katan bir oyuncu vermeyen bu ülkeye yönelik transfer furyasının değişmesi umut verici. 

C Grubu : 

İngiltere ve Amerika'ya bakmadım bile. yanlış bir durum varsa uyarınız. Ama bildiğim kadarıyla böyle bir oyuncu mevcut değil. 

Cezayir : Ismael Bouzid'i bile göremedim =) 

Slovenya : Çek Cumhuriyetinden bir çok oyuncu transfer etmemize rağmen yaklaşık olarak aynı futbol felsefesine sahip Slovenya Milli Takımı da Süper Lig'e oyuncu verememiş ne yazık ki. 

D Grubu : 

Almanya : Olmamış mı ? Joachim Löw ? Yok o da olmamış.

Avustralya : Hayal kırıklığı yaratsa da Avustralya Milli Takımının hala iyi bir takım olduğunu düşünmekle birlikte ülkemiz bir futbol efsanesi olan Harry Kewell'ın yanı sıra Lucas Neill, Mile Jedinak gibi oyuncuları da barındıyor. Ayrıca neden alınmadığını çözemediğim James Troisi'de bir dönem Süper Ligde oynuyordu. 

Sırbistan : Bojan İsialoviç Sırplardan Süper Ligde oynamış tek oyuncusu.

Gana : Stephan Appiah ve Richard Kingston tanıdık isimler. Son 4 yıl içerisinde Appiah'ın karmakarışık bir Fenerbahçe macerası ve Kingston'ın ligin asansör takımlarında geçen bir futbol kariyeri oldu.

E Grubu: Hollanda ve Danimarka dan tanıdık bir isim bulmakta zorlanıyoruz. 

Japonya : 2007'De de Galatasaray da top koşturan Junichi Inamoto dışında top sevdaları ülkemizde geçen bir futbolcu bulunmamakta.

Kamerun : Bir diğer oyuncu depoladığımız Afrika ülkesinde şu anda ki kadroda bulunan tam 3 oyuncu ligimizde de mücadele ediyor. Rigobert Song, Geremi Njitap ve yılların eksitemedeği,tecrübe abidesi hatalı gollerin efendisi, Suleymanou Hamidou.

F Grubu : 

İtalya : Morgan De Sanctis geçen sene Galatasaray'ın kalesini koruyordu.

Paraguay diğer Güney Amerika ülkelerinin aksine bize pek oyuncu vermez. Yine sonuç değişmemiş.

Yeni Zelanda : ????

Slovakya : Küçük bir Süper Lig görünümünde olan Slovakyadan; Marek Sapara, Robert Vittek, Filip Holosko ve Fenerbahçenin yeni transferi Miroslav Stoch mevcut vaziyette.

G Grubu : 

Brezilya : Elano ve Kleberson Brezilyadan ülkemizde futbol oynayan oyuncular olarak göze çarparken bu ülkeden en azından artık net milli takımında oynayan 11 oyuncusu transfer edebilmemiz sevindirici. 

Fildişi Sahilleri : Kader Keita stili...

Portekiz : 0 

Kuzey Kore : Orada bir köy var uzakta...

F Grubu : 

İspanya : Yeniköy Kasabı Vicente Del Bosque'yi tanısakta Beşiktaş deneyimi 2004 sezonundaydı. 

İsviçre : Bir çok Türk oyuncu barındırmasına rağmen İsviçre milli takımında Türkiye de oynamış oyuncu sayısı Hakan Yakın'ın 2005 teki 2 maçlık Galatasaray macerası sayılmazsa 0. 

Honduras ve Şili de ise sadece Beşiktaşlı Rodrigo Tello ülkemizde top koşturuyor.

Bu sonuçlara göre Dünya kupasında mücadele eden 576 futbolcu ve teknik adam arasından sadece 22 futbolcu ülkemizde mücadele etmiş ve ediyor. Bu tam anlamıyla tranfer politikalarımızın berbat olduğunu göstermese de transfer de genellikle ülkelerinin milli kadrolarında pek de düşünülmeyen oyuncalara yoğunlaştığımızı ve internasyonal başarılara uzak kalan futbolcu topluluklarını izlediğimizi gösteriyor. Futbol taktiği gibi 6+2+2 yabancı uygulaması yapılacağına Premier Lig sistemi gelişmekte olan ülkemiz ligi için daha mantıklı görülüyor bana göre.